Deniz Tarağı nedir, nasıl yapılır?

Deniz Tarağı

Deniz tarağı nedir? 

Derinle sularda yıllarca yaşayan deniz tarağı hayvanı, yüksek besin değeri içerdiğinden ve farklı nedenlerden dolayı oldukça ilginç bir deniz kabuklusudur. Dalgıçların denizin dibinden elle toplayarak filelere aldığı deniz tarakları, denizin sığ yerlerinde bulunur. Genelde Ocak ve Mart ayları arasında avlanan deniz tarakları için diğer aylar yumurtlama dönemi olarak biliniyor. Yağ ve şeker oranı düşük olan deniz tarağının protein miktarı oldukça yüksek olduğundan sağlıklı bir deniz ürünü olduğu kanıtlanmıştır.

Deniz tarağı nasıl temizlenir?

Deniz taraklarını temizlerken çok dikkatli olmalısınız. Çünkü nazik bir iç yapıya sahiptir ve etli kısma dikkat edilmelidir. Deniz taraklarını öncelikli olarak bol su ile yıkamanız gerekir. Daha sonra deniz taraklarının kabuklarında yer alan küçük yosun ya da kum kalıntılarını sert bir fırça yardımı ile temizlemesiniz.  Deniz taraklarının kabuğunu açmak için ise özel istiridye bıçağını kullanarak bıçak yardımıyla açmalısınız ve bu bıçak ile deniz tarağının kaslı beyaz bölümünü kabuğundan nazikçe ayırmanız gerekir. Deniz tarağının yenen bu kısmını parçalamadan çıkarttıktan sonra bol su ile yıkanması pişirilmeye hazırlanması için yeterli olur. Fırınlama, kızartma veya sotelemenin yanı sıra çiğ olarak da farklı damak tatlarına hitap eden deniz canlısının tüketimi de oldukça faydalıdır.

beşamel soslu deniz tarağı tarifi 

beşamel soslu deniz tarağı tarifi 

Deniz tarağı Malzemeler:

-300 gram kadar yeterli olacak deniz tarağı
-1 yemek kaşığı kadar tereyağı
-2 diş sarımsak ve yarım demet maydanoz

Deniz Tarağı Beşamel sosu için:

-1-1 buçuk ayarda yemek kaşığı tereyağı
-3.5 yemek kaşığı un
-1 su bardağı süt
-2 diş sarımsak ve 1 çay kaşığı hardal
-Yarım fincan konyak
-Deniz Tarağının Üzeri İçin
-Gravyer peynir 100 gr kadar ve bir tutam maydanoz

Nasıl yapılır? 

  • -Derin bir tavanın içerisine deniz taraklarını koyup güzelce haşlanmasını sağlayın.
  • -Ardından tereyağını da bir tavaya alın. Sarımsak ve maydanozları da ince ince kıyıyoruz. Tavaya eklenen sarımsak ve maydanozların yanına deniz tarağını koyarak sotelemeniz gerekmektedir.
  • -Deniz tarağının beşamel sosu için ise tava da tereyağı ve un sararana kadar kavrulur. Kavrulan un ve tereyağının üzerine bir su bardağı ılık süt eklenir.
  • -Kaynadığında ise ocaktan alınıp ezilmiş sarımsak, hardal ve konyak eklenerek karıştırma işlemine devam edilir.
  • -Fırın kabını alıp deniz taraklarını yerleştirdikten sonra ise üzerine beşamel sos dökülür.
  • -Tercihe göre lezzetini daha fazla arttırmak adına gravyer peynirler konulduktan sonra orta derecede önceden ısıtılmış fırında peynirler eriyene kadar güzel bir şekilde pişirilir.
  • -Tüm işlem bittikten sonra ise son derece de lezzetli bir tarif olan deniz tarağının servisini yapabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eti Markasi Basari Oykusu

Mamografi Sonuç - Mamografi Sonucu Sorgula

hizbul bahr duası(dilek için)