Troid ilacı kullanıyorum hamile kalabilirmiyim?

Tiroid ilacı kullanıyorsanız, Hamilelikde ilac kullanılmaz gibi duyumlar aldıysanız bu yazımızı mutlaka okuyuz.

Tiroid bezinin hamileliğe etkisi var mı?
Tiroid hormonları metabolizmayı etkileyen çok önemli bir bezdir.

Tiroid bezinin doğru çalışmaması durumunda birçok organ etkilenmektedir. Üreme organları da etkilenir. Başta yumurtlama ve sperm kalitesi etkilenir. Zehirleyici ve tembel tiroit durumunda gebelik güçleşir. Gebe kalınsa da erken doğum veya düşük yapma riski çok yüksek olur.

Tiroid ilacı kullanan bir kişi hamile kalmayı planlayabilir mi?
Tiroit ilacı kullanan hastalar ise tiroit kontrolü sağlandıktan sonra gönül rahatlığı ile gebe kalabilir. Gebelik döneminde tiroit hormonlarına ihtiyaç artar. Bu durumda ilaç kullanan hastaların doktoruna danışarak doz artırması gerekebilir.

Tiroid hastaları için doğum hangi durumlarda tehlikeli olabilir?
Tiroit hormonlarının dozu iyi ayarlanmadığı sürece erken doğum, doğan bebeğin zeka geriliği, sakatlık ve sık enfeksiyona rastlanabilir.

Tiroid hormonları yüksekliğinde ve düşüklüğünde hangi şikayetler görülür?
Tiroid hormonun yüksekliğinde; sinirlilik, kilo kaybı, ateş, halsizlik ve gerginlik olur… Düşüklüğünde tam tersi; yorgunluk, enerji kaybı, anormal kilo artışı, deri kuruluğu ve kabızlık meydana gelir… Ayrıca tiroit hormunu eksikliğinde bağışıklık sistemi baskılanması ve aynı zamanda ödem çok yaygındır.

Hipotiroidi nasıl tedavi edilir? Tiroid hastalıkları ömür boyu sürer mi?
Tiroit hormonu eksikliğinde tedavi klasik olarak tiroit hormonu vermektir. İlaç sürekli ve ömür boyu kullanılmak zorundadır.

Tiroid rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri neler olabilir? Bu yan etkiler normal midir?
Tiroid ilaçlarının genelde yan etkisi yoktur. Ancak tedavinin dozu aşırıya kaçarsa; titreme, gerginlik ve çarpıntı olur. Bir çok çalışmada kemik mineral kaybı olabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eti Markasi Basari Oykusu

Mamografi Sonuç - Mamografi Sonucu Sorgula

hizbul bahr duası(dilek için)