Horasan Nedir?

Horasan toprak, yumurta akı ve kireç gibi malzemelerin karıştırılmasıyla elde edilen eski bir yapı malzemesidir. Bazı yapılarda horasanın dayanıklılığını arttırmak için çakıl taşı, kum, saman, reçine, bitkisel lifler, hayvan kılları gibi maddelerin kullanıldığıda görülmüştür.

Horasan nedir?

Horasan Harcı Geçmişi

      Horasan ilk olarak Türkler tarafından kullanılmıştır ve yaklaşık 2000 yıllık bir geçmişi vardır. 15. yüzyıldan sonra kullanım alanları oldukça genişlemiş ve sıklaşmıştır. Özellikle bu dönemlerdeki ustalar çok kaliteli horasan harçları imal etmişlerdir. İçine kök boyaları da katılarak hazırlanan bu harçları ana kayadan ayırt etmek çok zordur. Bunlar kaya kadar sağlam ve tamamen aynı renktedir.
Horasan ve Define – Definecilik
      Horasan bir çok yapıda kullanılmıştır. Ama bizi ilgilendiren kısım define saklarken nasıl kullanıldığıdır. Horasan genellikle kayaların içine saklanan defineleri gizlemek için kullanılmıştır. Bunun dışında toprağa gömülen definenin üzerine örülen duvar tabakasında da kullanıldığı görülmektedir. Bazı kaya mezarların girişlerini kapatmak içinde kullanılmıştır.
      Gelen sorulardan şunu anlıyorum. Sanki defineciler definenin değilde horasanın peşinde. Horasanın olduğu her yerde define olacak diye bir kural yok. Çünkü horasan evlerden tutunda ağırlara, damlara kadar bütün yapılarda kullanılan bir malzemedir.
Horasan Nasıl Ayırt Edilir – Anlaşılır?
      Horasanı ana kayadan ayırt etmek için üstüne su dökebilirsiniz. Horasan kayadan çok daha geç kurur. Uzun süre nemli kalır. Bu şekilde horasan olup olmadığını anlayabiliriz. Zaten horasan kalitesiz ise işlem yapmaya gerek kalmadan rengi ile belli eder. Yada ellediğinizde kum gibi dağılır.
      Günümüzde eski yapıların restorasyon işlemlerinde de yapının doğal halini korumak amacıyla horasan kullanılmaktadır. Bu horasan gerçek horasandan farklıdır ve modern horasan olarak adlandırılır.
          Horasan harcını kırmanın bir çok yolu vardır. Hangisi kolayınıza geliyorsa uygulayabilirsiniz.

Horasan harcı kırma yöntemleri :

1- Horosan iyice ısıtılır ve üzerine soğuk su dökülür. Horasanın üzerinde bir lastik yakın. Lastik eridikçe horasana yapışır ve horasanında iyice ısınmasını sağlar. İyice ısındıktan sonra üzerine donmaya yakın soğukluktaki suyu dökün. Horasanın çatladığını göreceksiniz. Bir taşla vurarak iyice parçalayabilirsiniz. Bu işlemi yapmadan 10 dk saat önce horasanın üstüne alkol döküp beklerseniz daha iyi sonuç alırsınız.
2- Eğer horasan çok sertse sirke, asit ve limon suyunu karıştırıp horasanın üzerine dökün. Biraz bekledikten sonra saf alkolü veya mangal yakmak için kullanılan kimyasal sıvıyı horasanın üzerine dökün ve yakın. Horasan çözülecektir.
3- Aynı miktarda sirke ve pas çözücü kimyasal karıştırılır. İçine bunların yarısı kadar alkol ve tuz ruhu karıştırılır. Bu karışım horasanın üstüne dökülür. 1-2 saat bekledikten sonra horasanın yumuşadığını ve el ile bile dağıldığını görürsünüz. Dikkat : Bu karışım kesinlikle kapalı ortamda kullanılmamalıdır ve solunmamalıdır. Aksi takdirde zehirlenmeye neden olur.
4- Yukarıda yazdıklarımın hepsini yaptıysanız ve sonuç alamadıysanız tek yöntem kalıyor geriye. Hilti. Hiltiyi alıp çatır çatır kırabilirsiniz :))

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eti Markasi Basari Oykusu

Mamografi Sonuç - Mamografi Sonucu Sorgula

hizbul bahr duası(dilek için)

Arşiv

Daha fazla göster