TİROİD İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?

Tiroid icin hangi doktora gidilir? Tiroid ile ilgili hangi doktorlara basvurulmalı, bu yazımızda Tiroid e hangi doktor bakar, Tiroid nedenleri ve tedavisi ile ilgili bilgiler…



TİROİD İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?

TİROİD NEDİR ?

Tiroid hastalığı tiroid hormonlarının az ve ya fazla çalışması, troid bezlerinin hızlı ve ya yavaş çalışması, tiroid bezlerinde yumruların oluşması gibi bir çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Aslında çok ciddi bir hastalıktır. Tedavi olmaz ise çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Mesela tiroid bezlerinde oluşan yumrular tedavi sürecine başlanılmaz ise kansere kadar ilerleyebilir. Bu yüzden belirtileri önceden anlamalı ve erken tedaviye başlamakta yarar vardır. Tiroid hastalığının beş farkı çeşidi vardır. Bunlar: tiroid yetmezliği, guatr, tiroid bezi iltihabı, tiroid bezlerinde yumruların oluşumu ve tiroid kanseridir.

TİROİD NEDENLERİ NELERDİR ?

İnsanların hormonal olarak çalışmayan etmenlerinin yer alması, sonradan x ışınlarına maruz kalarak genlerde bozulma olması, ailen aktarılan genler ile taşınması olmaktadır.

 TİROİD BELİRTİLERİ

Tiroid hastalığının boğaz şişmesi, çok iştahlı olup kilo alamama, az yemek yemeye rağmen kilo alma, ses kalınlaşması gibi çeşitlerine göre bir çok belirtileri vardır. Guatr da çok çabuk susama, ishal, iştah artışı, çok çabuk lavaboya çıkma , kemik erimesi, kaslarda güçsüzlük gibi belirtiler vardır. Tiroid bezi iltihabında belirtiler boyunda şiddetli bir ağrı ile kendisini gösterir. Çok fazla terleme ve çok hızlı bir şekilde zayıflama da başka belirtileridir. Bezlerde oluşan yumruların belirtileri ise yoktur. Hiç bir şekilde belirti ve şikayet göstermez. Bazı insanlarda nadir olarak ses kalınlaşması ve boyunda ağrı yapsa bile genel olarak belirtileri yoktur. Tiroid kanserinde ses kalınlaşması ve ya ses kısılması ve bazen lenf damarlarında kanama olarak kendini gösterebilir. Tiroide yetmezliğinde ise çabuk yorulma, üşüme, terlemenin azalması,hızlı kilo alma, üşüme, kekemelik, reflekslerin olduğundan yavaş olması gibi belirtiler söz konusudur.

TRİOD TEDAVİSİ

Troid hastalıklarının hastalığın türüne göre bir çok tedavi yöntemi söz konusu olmaktadır.

Daha çok sıklıkta görülen hastalıklar troid hormonunun yetersizliği ve ya fazlalığıdır.

Eğer troid hormonu yetersiz ise doktor kontrolünde kapsül şeklinde genellikle ağızdan alınan ilaçlar verilmektedir. Normalde tiroid hormonun yetersizliği hızlı kilo almaya neden olmaktadır.

Bu verilen hormonlar etkisi ile kilo alma azalacaktır. Yine eğer tiroid hormonu fazla ise ağızdan alınan kapsüller ile bu durum dengelenecektir ve iştahın çok fazla açık olmasına rağmen kilo verme durumu görülmeyecektir.

Ancak üzerine basa basa söylüyorum tiroid hastalığı ihmal edilebilecek türden bir hastalık değildir. İhmal edilmesi halinde hastalık ilerleyecek ve kansere kadar gidecektir. 

Bu yüzden belirtileri kendinizde hissettiğiniz anda direkt olarak bir doktora gidip muayene olunması şarttır. Zaten hastalık eğer ilerlememiş ise şayet ilaç tedavisi işe yarayacaktır ve ameliyata gerek kalmayacaktır.

Tiroide hangi doktor bakar ? Tiroid için hangi bölüme gidilir diye soruyorsanız Aile hekimine kan tahlili vererek tiroid test’ti yaptırabilir, Dahiliye (ic hastalıkları), genel cerrahi bölümüne gidebilirsiniz, eger dahiliye ve ic hastalıkları sizi gerek görürlerse Endokronoloji doktorlarını sevk edebilirler. gecmiş olsun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eti Markasi Basari Oykusu

Mamografi Sonuç - Mamografi Sonucu Sorgula

hizbul bahr duası(dilek için)