Astım ilaçları yan etkileri nelerdir?

Astım ilaçları yan etkileri nelerdir?

ASTIM VE ALERJİK RİNİT TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR VE YAN ETKİLERİ KONUSUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

  1. İnhale steroidler (flutikazon, budesonid, siklosenid) (Flixotide®, Pulmicort®,  Alvesco®) astım tedavisinde en çok kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlara bağlı en sık görülen yan etkilerses kısıklığı ve ağız içi mantar enfeksiyonudur. Bu yan etkiler ilaçları uyguladıktan sonra su ile gargara ve diş fırçalayarak önlenebilir. Bu ilaçları nebulizatör ile uygulayan küçük çocukların da uygulama esnasında gözlerinin kapatılması, uygulama sonrası yüzlerinin silinmesi tavsiye edilmektedir.  Steroidlere (kortizonlara) bağlı  boy kısalığı, kilo alma, kıllanma ve katarakt gibi belirtiler uzun süre ve yüksek doz kullanımda görülmektedir ki mutad uygulamada gelişmesi nadirdir.

 

  1. Montelukast (Notta®, Onceair®, Singulair®) astım ve alerjik nezle tedavilerinde sık kullanılan ağız yoluyla alınan bir ilaçtır. Altı aydan büyük çocuklarda güvenle kullanılmaktadır. Çiğneme tableti ya da granül (toz) şeklinde kullanılmaktadır. İlaç kullanımına bağlı genellikle ilk haftada nadiren karın ağrısı, sinirlilik ve uykusuzluk görülebilmektedir.

 

  1. Alerji tedavisinde beyine  geçişi yüksek antihistaminikler pek kullanılmasa da tüm antihistaminikler uyku hali, konsantrasyon azalması ve sersemlik ile iştah artışı yapabilir. Bu nedenle bu ilaçların gece yatmadan önce alınması tavsiye edilmektedir. Bu ilaçlardan bazıları şunlardır: Desloratadin (Aerius®), setirizin ( Zrytec®)

 

  1. Alerjik nezle tedavisinde kullanılan intranazal steroidler yani burun içine uygulanan kortizonlu ilaçlar (flutikazon, mometazon, triamsinolon) (Avamys® , Nasonex®,  Nasocort®) kullanım esnasında yanma, sızlama ve burundan kanama yapabilmektedir.

 

  1. Astım atağı tedavisinde kullanılan salbutamol (Ventolin®) gibi bronş genişletici  ilaçlar sık ve yüksek doz alındıklarında çarpıntı, ellerde titreme ve sinirlilik yapabilir. Bu neden ile bu ilaçların en az  4 saat ara ile evde kullanılması önerilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eti Markasi Basari Oykusu

Mamografi Sonuç - Mamografi Sonucu Sorgula

hizbul bahr duası(dilek için)