Alerji Aşı Tedavisi Nedir? Kimlere ve nasıl uygulanır?

Alerji Aşı Tedavisi Nedir? Kimlere ve nasıl uygulanır?

Alerji aşısı tedavisi (immünoterapi) alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılan önemli bir tedavi şekli olup hastalığın doğal gidişini değiştirebilecek tek tedaviyöntemidir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da onaylanan bu tedavi ile hastalarımızın şikayetleri azalmakta ve özellikle kortizon içeren astım ve alerjik nezle ilaçlarının kullanım ihtiyacı azalmakta hatta kaybolmaktadır.

Bu aşıların içinde alerjen maddelerin (ev tozu akarı, polen, küf vs) belirli oranlardaki sudaki çözeltileri bulunmaktadır. Bu aşıların içerisinde hiçbir şekilde başka bir ilaç (kortizon, vb.) veya madde yoktur. Bu alerjen çözeltileri giderek artan dozlarda, belirli aralıklarla hastaya verilerek hastanın bu alerjene duyarsız hale gelmesi sağlanmaktadır.

Bu tedavi alerjik nezle, hafif-orta alerjik astım ve arı alerjilerinde başarı ile kullanılmaktadır. Henüz diğer alerjik hastalıklarda (egzema, kurdeşen, besin alerjisi vs) kullanımı Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmamıştır.

Bu tedavi yöntemi iki yolla uygulanabilir. Birincisi, enjeksiyon (iğne) şeklinde (deri altı); ikincisi ise, ağız yolu (dil altı) iledir. Tedavinin hangi yol ile yapılacağına alerji uzmanı doktorunuz ile birlikte hastalarımız ve ebeveynleri karar verecektir.

Çocuklara uygulanacak aşılama işlemi, sadece, gelişebilecek olası yan etkilere müdahale edebilecek donanıma sahip yerlerde, çocuk alerji ve klinik immünoloji uzmanları gözetiminde ve sorumluluğunda yapılabilir. Bu tedavi bu konuda uzman olmayan çocuk alerji ve immünoloji uzmanı hekimler dışında uygulanamaz* (*Türkiye Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Önerisi).

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eti Markasi Basari Oykusu

Mamografi Sonuç - Mamografi Sonucu Sorgula

hizbul bahr duası(dilek için)