Alerjen immünoterapi

ALERJİNİN BİLİNEN-KANITLANMIŞ EN İYİ VE TEK TEDAVİSİ:
ALERJİ AŞILARI (Alerjen immünoterapi)

Alerjenleri (akar, polen vs) yüksek dozda vücuda vererek yapılan bu tedavi aslında alerjik hastalığın seyrini değiştiren en önemli tedavi.
İlk kez 1911’de Londra St.Mary Hastanesi’nde Dr.Leonard Noon alerjik nezlesi olan bir hastayı polenlerden elde ettiği özlerle tedavi etmiş. Yani bu tedavi, bugün kullandığımız ilaçlardan çok daha eskiye dayanıyor. Bu nedenle yıllar içinde yapılmış bir çok çalışma ile tedavi içeriği, dozları ve süresi ile ilgili çok fazla bilgimiz var.

Doğal bir tedavi… Aşıların içeriği zaten karşılaştığımız alerjenler. Sadece yüksek dozdalar. Yüksek dozda alerjen verdiğimizde vücut IgE yerine IgE’yi engelleyen IgG antikoru yapıyor, ayrıca yardımcı T hücrelerinden tip 2’leri azaltıp tip 1’leri arttırarak alerjik yanıtı baskılıyor.

Aşı tedavisi ile üç amacımızı gerçekleştirebiliyoruz .

1) Kısa-orta vadede kortizonlu ilaçlardan kurtulmak

2) Orta-uzun vadede başka alerjilerin gelişimini engellemek (örneğin ev tozu akarı duyarlılığı olan bir çocuğun 2-5 yıl içinde polen duyarlılığının gelişmesini durdurabilmek)

3) Uzun vadede astımın erişkin döneme devam etmesini ya da alerjik nezlesi olan bir hastanın astım gelişimini engellemek.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından da onaylanan bu tedavi deri altı enjeksiyon (subkutan) ya da dil altı  (sublingual) şekilde yapılabiliyor. Hangi tedavinin çocuğunuz için uygun olacağına Çocuk Alerji Uzmanı ile birlikte karar verebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eti Markasi Basari Oykusu

Mamografi Sonuç - Mamografi Sonucu Sorgula

hizbul bahr duası(dilek için)