Alerji nedir?

Alerji nedir? Alerjik proplemler nelerdir?

Alerji; genetik yatkınlığı olan bazı kişilerde allerjen olarak adlandırılan normalde zararsız olan madde ya da maddelere karşı vücudun aşırı derecede ve zararlı bir savunma tepkisi göstermesidir.
Dünyada her 5 kişiden birinin yaşamları sırasında alerjik problemler yaşadığı bilinmektedir

Son yıllarda alerjik hastalıkların sıklığında giderek artış olduğu gözlenmektedir.

Ülkemiz nüfusunun %25-30’unun allerjik hastalıklardan bir veya daha fazlasından etkilendiği bildirilmektedir.

Alerjen olarak adlandırılan vücudu duyarlaştırcı yani hassas hale getirenbu maddeler inhale edilerek solunum yoluyla, besinler ve ilaçlar şeklinde ağızdan yutularak, deri veya mukozadan temas ya da enjeksiyon yoluyla vücuda girebilir. Organizmaya bu şekilde giren alerjen, normal kişilerde IgG antikorlarının sentezlenmesiyle koruyucu tipte immün cevaba neden olur iken allerjiye eğilimli kişilerde bir dizi reaksiyon sonrası spesifik immünoglobülin E antikorlarını sentezlemesi için bazı kan hücrelerini uyarır. Oluşan IgE antikorları kişiyi bu alerjene karşı duyarlı hale getirir.

Bu alerjen ile daha sonraki karşılaşmada, mast hücrelerine tutunmuş olan IgE antikorları alerjene bağlanır ve hücre aktivasyonu tetiklenerek histamin ve diğer bazı güçlü kimyasal mediatörlerin salınımıyla tipik allerjik semptomlara yol açar.

Normal bir reaksiyon immünite yani bağışıklık gelişmesi şeklindedir. Bağışıklık sistemi yabancı maddelerin invazyonu ya da agresyonuna karşı bizi savunma görevini üstlenmiştir. Bu oldukça karmaşık bir süreçtir. Temel görevi antikorlar denilen ve antijeni nötralize eden maddelerin yapımıdır.

Ancak bazen bağışıklık sistemi kendi kontrolünü kaybeder ve tehdit ya da tehlike oluşturmayan sorumlu bazı maddelere karşı aşırı tepki vermeye başlar. Sonuçta organizmaya zararlı olan bu reaksiyona hipersensitivite “aşırı duyarlılık” ya da “alerji” denilmektedir. Bu sadece bir reaksiyon yani tepki değildir. Çünkü çeşitli yollarla, vücudun farklı organlarında ve değişen şiddet derecelerinde ortaya çıkabilir.

Bu reaksiyondan sorumlu olan antijene ise “alerjen” adı verilir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eti Markasi Basari Oykusu

Mamografi Sonuç - Mamografi Sonucu Sorgula

hizbul bahr duası(dilek için)