Alerjenler nelerdir?

Alerji yapan Cevresel faktörler nelerdir?

Bunlar; polenler, küf mantarı sporları, ev tozu akarları, hayvan kılı (epiteli) ve tüyleri, hamamböceği, besinler, ilaçlar, lateks denilen doğal kauçuk ve böcek venomu (zehir)’dir.
Polen allerjisine neden olan maddeler;  ağaç, çayır (çimen), yabani ot (çalı), hububat ve daha az sıklıkla çiçekler gibi birçok bitkinin polenleridir.

Bitkilerin polen taneleri, klinik olarak kişilerin duyarlanmasına neden olan en önemli antijenlerdir. Birçok bitki, proteinden zengin olan ve bu nedenle potansiyel olarak antijenik  polen oluşturur

Allerji tarihinde yaz nezlesi olarak tanımlanmış ama samanla ilişkisi olmayan mevsimsel allerjik rinitin polenlere bağlı olduğu ilk kez 1873’de Dr. Charles Blackley tarafından bildirilmiştir.

Polen allerjisi, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunudur ve polenlerin neden olduğu allerjik hastalıklara giderek daha fazla rastlanmaktadır. Havada çok fazla sayıda ve yaygın olarak bulunmaları ve bunlara karşı önlem alınmasının güçlüğü nedeniyle polenler diğer allerjenlere göre daha fazla önem taşımaktadır. Türkiye, iklim özellikleri ve coğrafik yapısı nedeniyle oldukça zengin bitki örtüsüne sahiptir. Ülkemizde son verilere göre 9000’i aşkın doğal bitki türünün olduğu ve bunlardan %10’unun allerjen özelliklere sahip bulunduğu da göz önüne alındığında polenlerin önemi daha da artmaktadır.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eti Markasi Basari Oykusu

Mamografi Sonuç - Mamografi Sonucu Sorgula

hizbul bahr duası(dilek için)